Statistik är inte fel
- Mikael Virta
- 7 jan.
- 3 min läsning
Det lider mot kväll. Eller det är ju mörkt, så det känns så. Så överlevde vi ännu ett "snökaos", som nu var ett ganska vanligt tisdagsväder i januari egentligen. För mig rör det på sig en aning. I dag var jag på jobb faktiskt. Ytternäs lågstadieskola kallade och jag var för första gången sedan i september framför elever. Dessa var dock väldans massor yngre än de jag varit van vid de senaste 30 åren och det finns en orsak att jag har brukat jobba på högstadiet. Jag får väl ändå bedöma det hela som hyfsat och som jag sade då jag likt Elvis lämnade byggnaden och tillfrågades hur det gått: "Jag väntade mig inget och det var väl ungefär vad det blev." Det bästa med allt var nog att jag varken behövde göra planeringen eller reda upp efter mig själv. Jag kan nog leva så här en tid.
Det som gäller är nu att få till en regelbundenhet och sedan en eller två fungerande flexibla bisysslor och så kan jag troligen försörja mig över vintern och våren. Bra bra, så här långt alltså. Stackars Sally hade ätit nåt med jordnöt i och fick åka till sjukhuset. Hon mår nog bättre nu rapporteras det och jag tror det blir skola som vanligt i morgon. Bäst att vara ordentligt på tårna alltså.

Dagens ämne, som jag latent gått och irriterat mig på är "sanningssökarna" som gjort det till sin hjärtesak att poängtera hur människor låter sig påverkas av centrala krafter. Vinklad mediabevakning och mörkad information styrs via en komplott ledd av judiska kommunister... Eller nej, det var ju på 1930-talet det var populärt att säga så. Nu är det i princip alla som säger annorlunda än man själv tycker så där annars bara.
Jag gjorde misstaget att härom dagen besvara ett uttalande av en internettyckare och trots att den diskussionen, töntig som den dock var inte blev så jättelivlig har den i allafall fått igång algoritmerna och samma tyckare började dyka upp igen och igen. Herreminje vad den personen postade inlägg. Inläggen var så gott som genomgående påståenden om hur allt egentligen är, utan någon egentlig bevisföring. Så här är det och DE vill inte att du ska veta det, därför censurerar de vad du läser och så vidare är budskapet helt oemotsägeligt. Säger man emot är man hjärntvättad eller så angriper man yttrandefriheten.
En hel del statistik plockas fram om varifrån de flesta förbrytarna kommer. De är utlänningar de flesta vet vi genom denna. Vi vet också genom annan statistik att de flesta som misshandlar kvinnor är män. Där gäller dock andra regler, för män misshandlas också av kvinnor. Ja, så är det... Finns det även inhemska brottslingar då?
Statistik ljuger inte. Nej, inte statistiken. Det är tolkningen av den som kan färgas och vridas. Låt oss vara överens om att det i exemplet är fler utländskfödda personer som begår ett visst brott än inhemskfödda. I det samma är det fler män som utför våld mot kvinnor än kvinnor som gör det mot män. Intressant information. Min fråga blir vad vi vill göra med den kunskapen? Ska vi jobba för att minska trenderna genom att vända oss till dem som är mest benägna till brott och våld, eller ska vi se till att begränsa dessa gruppers rättigheter så att de inte kommer åt att utföra sina dåd? Ska vi alltså begränsa mängden utländskföddas rätt att finnas i landet och på samma gång göra stora kampanjer mot mäns toxiska maskulinitet och jobba mot deras maktställning i samhället? Eller ska vi hålla oss till FNs texter om mänskliga rättigheter och våra egna grundlagar och sträva efter allas lika värde och försöka rikta likadan uppmärksamhet till både utlandsfödda, infödingar, män och kvinnor utan att se den ena som viktigare än den andra?
Är problemet med statistik just de tolkningar vi vill föra fram på basen av den? Om vi följer statistiken enbart så blir Världen hela tiden en bättre plats, så där generellt sätt.

Vad vill vi läsa ur denna statistiska presentation? Att Newcastle United är en klubb för socialister? Att Cardiff City och Crystal Palace är högernästen? Eller att alla dessa klubbar drar ihop den lokala befolkningen kring den gemensamma kärleken till traktens lag? Är Burnley den mest mainstreamade klubben i England? Jag tror inte det faktiskt. Jag tror bara att fotboll förenar folk. Sen är ju hard core sektioner en helt annan sak. St Pauli-Lazio kunde vara en intressant match, om de höll samma nivå fotbollsmässigt. Läktaren skulle minsann gunga där, från höger till vänster.
Comentarios