top of page

Konstruktivitet och destruktivitet

I förmiddagssolens sken, där bakom molnen ifrån, rafsar jag ner en par små rader om ett ämne jag nog varit inne på förut, men som dessvärre fortfarande dels plågar mig, dels föder funderingar. Det är väl i sig inget nytt att människor vädrar sina åsikter som kan variera enormt. Det har varit svårt att missa hur en del avgudade Sanna Marin medan andra såg henne som djävulen själv, ungefär. I dag kretsar hetsen kring Sannfinländare och Riikka Purras uttalanden. Jag tycker mig märka en liten avmattning i den högljudda Pro-Persu retoriken dock. Det brukar gå så när man hamnar i regeringsställning, vi minns väl Timo Soini. Fortfarande imponeras jag av hans val av favoritklubb i Engelska ligan, Millwall. "Nobody likes us but we don´t care". Det är en skön plattform att stå på, fram till att de som inte bryr sig börjar bry sig om att man inte mera är så asociala som man intalat sig och då går liksom luften ur allt.


Här på Åland är det ju det här gänget som får sig dagligen. För dem som inte vet är detta den sittande Landskapsregeringen, alltså den högsta verkställande makten inom Landskapet Ålands autonomi. Dessa människor är tillsatta genom parlamentariska principer enligt utfallet i senaste folkomröstning som gav mandat i det lokala parlamentet Lagtinget.


Som sagt har man alltid klagat på de styrande, ibland mera högljutt och ibland i hemlighet, beroende på vilket samhällssystem man lever i. Här på Åland, inom Finlands riksgränser har vi lagstadgad yttrandefrihet och diverse andra friheter som 1800-talets liberaler och senare även socialister krävde igenom och som sedan har slipats och polerats med hjälp av tuggmotstånd i olika konservativa grupperingar. Lagarna är ändå framröstade, lite som USAs slogan säger "by the people, for the people". I grundskolan lär man ut, jag vet för jag har själv gjort det ett rätt stort antal år sett till min egen ålder, att besluten alltid tas av dem som folket har gett sitt förtroende till, inte alla självklart men så många som lagen kräver. Om man inte gillar de beslut som tas, eller vill påverka dem innan de tas har man rätt att säga det. Gillar man ändå inte besluten har man sin fulla rätt att själv ställa sig till förfogande för att fatta dem, eller rösta på någon som man tror att kan fatta bättre beslut. Tycker tillräckligt många som du, ja då blir det så!


Vi är ju alla olika förstås. Jag har under senaste tid läst en del diskussioner på sociala medier, där det ju händer som mest nuförtiden. Till och med i USAs vita hus ska influencers och bloggare få sitta jämsides med hard core yrkesjournalister från de största mediahusen numera. Det är ju klart att detta medför ett oerhört mycket större ansvar på alla individer att själv hålla sig uppdaterad samt att kunna särskilja åsikter från fakta. Hur ska man annars kunna veta hur man ska rösta nästa gång? Sociala medier är också ett utmärkt forum om man vill sprida sina egna tankar och få understöd för dem i samhällsdiskussionen. Därmed ställer jag mig frågande till hur effektivt det är att ständigt hitta fel i andra och använda detta som slagord, ofta kombinerat med direkta osakligheter och rent elaka tillmälen. Okej, det kan lyckas tillfälligt. Se hur vissa val i olika delar av Världen går. Men i längden? Vill vi representeras av personer med kvalitativa egenskaper, eller bara mest sådana som gillar att ropa högt? Det är faktiskt ett av vårt samhälles stora problem att så få, trots att vi nog är mycket tätbefolkade då det gäller politiker här på Åland, vill ställa upp och representera och utveckla. Tyvärr lär det, enligt sådana undersökningar som gjorts bottna i just osakligheter och en upplevd oförmåga bland folk att diskutera sakligt.


Arg får man vara. Det är mänskligt. Det viktiga är ändå, tycker jag att vi förstår och inser hur beslut fattas och att vi representeras av dem som de flesta röstberättigade har valt att ska representera oss. Sedan finns olika regler för hur, tex ministerposter besätts. Gillar man inte dem kan man fast kontakta sin egen folkrepresentant och se om man kan föreslå en ändring. Vill tillräckligt många det, då blir det ju så. Är det okej att skriva om sina tankar på sociala medier? Absolut! Då är det ju viktigt bara att minnas att alla kanske inte delar din åsikt. Du har rätt att försöka ändra på det. Jag kan ju ha fel, men min uppfattning är nog att man väldigt sällan vinner över någon genom att pika denne, ge denne öknamn och placera i förutbestämda fack med mera. Jag föredrar att man lyssnar på vad den andra har att säga och antingen håller med, eller så inte. Diskussionen kan sedan fortsätta så att man nämner varför man inte håller med och så vidare. Det värsta som kan hända är att man fortsatt är av olika åsikt. Vem vet, kanske du själv har ändrat lite på din?


Sedan bara en sista grej om just detta. Jag är starkt av den övertygelsen att samtliga folkrepresentanter på riks-, landskaps-, kommun- och så vidare både uppåt och neråt -nivåer är där de är eftersom de vill jobba för ett i deras tycke bättre, eller minst lika bra samhälle än det vi har nu. Utgår vi från detta blir nog också diskussionerna sådana att fler vill vara med. Det kan ingen förlora på, tycker jag.


Förutom politiker är väl fotbollstränare den grupp människor som utsätts för största granskning och emotionella utlopp i, ja säkert hela Världen. I Nordkorea tar det sig mera central kostym, men här i västvärlden är det Vilda Västern på riktigt. Här en bild av IFK Mariehamns avbytarbänk för en par år sedan. Lukas Syberyjski i förgrunden fick sig många kängor av supportrarna. Till slut fick han gå. Alltså han fick sparken som man säger på folkspråk. Fram ur skuggan klev assisterande tränaren Daniel Norrmén. Ja, efter en succéinledning blev det ju senare sparken för honom också. I dag möts dessa tu i Stockholm då de leder sina nya lag. AIK och Åland United. Redan det ger en bit romantik, som ju är den i mitt tycke främsta kryddan till att fotboll är den viktigaste oviktiga saken på vår Jord. Och hur oviktig den är, det är jag faktiskt inte så säker på. Är det månne så att Bill Shankly hade rätt? Om man inte vet vad han sade. Googla!!!

 
 
 

Comments


bottom of page